Wat is haptotherapie?

Haptotherapie is een therapeutische begeleidingsvorm die gebaseerd is op de haptonomie. Het betekent letterlijk: de leer of de wetmatigheid van het menselijk gevoel en gevoelsleven; ‘hapsis’ is Grieks voor gevoel of tastzin; en ‘nomos’ betekent wet.

Haptotherapie is er op gericht om jou weer in contact te brengen met je gevoel. Het biedt je de mogelijkheid om (opnieuw) te ontdekken wat jouw lichaam je vertelt over jezelf, je omgeving en je relaties met jezelf en met anderen.

Deze video is gemaakt door Haptotherapie Vught en Huis van Jonathan.

Presteren, presteren, presteren

We leven in een maatschappij waarin we veel worden aangesproken op onze cognitie, op prestaties en op effectiviteit. Beredeneren staat vaak op de voorgrond, het gevoel raakt op de achtergrond. We maken keuzes op grond van logica, op basis van “wat hoort”, of op basis van wat (we denken dat) de ander van ons verwacht. Daardoor kan je het contact, de verbinding, met jezelf kwijtraken. Dat kan leiden tot gevoelens van onvrede, maar ook tot allerlei klachten die te maken hebben met stress en overbelasting. Immers, als je te veel gericht bent op de ander, dan kun je niet meer voelen hoe het met jou gaat.

Voorbij ideeën
over goed en fout
is een plek
ik ontmoet jou daar.

– Rumi

Luisteren naar je gevoel

Tijdens de behandelingen leer je (weer) naar de signalen van je lichaam te luisteren en deze signalen serieus te nemen. Je gevoel vertelt je wie je bent, wat goed voor je is en wat niet, welke beweging je wilt maken in een bepaalde situatie. Als haptotherapeut ga ik samen met jou ontdekken wat jouw gevoel te vertellen heeft, luister je daar naar of sta je er eigenlijk nooit bij stil? Kun je je eigen ruimte innemen of laat je je gemakkelijk wegdrukken? Herken jij je grenzen of ga je er voortdurend overheen? Kun je jezelf kenbaar maken en deel je wat er in je leeft, of trek je je terug? Of… weet je eigenlijk heel goed wat je voelt en wat het betekent, maar durf je er nog niet voor te kiezen?

Door de signalen van je lichaam (weer) te gaan ontdekken en er naar te gaan luisteren, kan je de verbinding met jezelf, met je hoofd en je lichaam, weer vinden en van daaruit ook de beweging met de ander aangaan, zonder jezelf te verliezen. Zo kan je groeien in de richting van steeds meer jezelf worden en durven zijn, je eigen keuzes durven maken, je eigen weg bewandelen, en open in de wereld staan. Dat zorgt voor rust en stevigheid. Het helpt je te leven met minder spanning zodat je lichaam niet hoeft te schreeuwen om gehoord te worden.