Haptotherapie bij burn-out

Herken je dat je lichamelijke klachten hebt zonder aanwijsbare oorzaak, zoals hoofdpijn, hartkloppingen, hyperventilatie, slapeloosheid, concentratieproblemen? steeds een onrustig, opgejaagd gevoel hebt? ‘s nachts niet meer tot rust kunt komen? ondanks je hevige vermoeidheid, toch doorgaat op wilskracht? last hebt van emotionele uitbarstingen, zoals plotselinge huilbuien of prikkelbaarheid? het idee hebt veel te moeten van jezelf? je eigen grenzen niet voelt of niet durft aan te geven? hoge eisen stelt aan jezelf, een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt? moeite hebt met NEE zeggen en de neiging hebt om wenselijk te reageren? moeite hebt om dingen uit handen te geven, graag alles zelf onder controle houdt? je twijfelt aan je eigen capaciteiten?

Dan kan het zijn dat er sprake is van overspannenheid of burn-out. Burn-out betekent letterlijk: opgebrand. Volgens Van Dale is burnout: “een toestand van emotionele en lichamelijke uitputting ten gevolge van langdurige stress”.

Stress

Iedereen ervaart wel eens stress. Stress is een vorm van spanning die in het lichaam optreedt als reactie op externe prikkels, en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties. Het lichaam maakt stresshormonen aan die ervoor zorgen dat je alerter bent en in korte tijd veel gedaan kunt krijgen.
Stress kan dus ook nuttig zijn, zolang het van korte duur is – en op voorwaarde dat ontspanning volgt, wanneer het doel bereikt is waar de stress voor nodig was.

Overspannenheid

Wanneer de stress aan blijft houden, bijvoorbeeld doordat je geconfronteerd wordt met meerdere of langdurig lastige situaties, kun je overspannen raken. Ook in een periode van relatieve rust blijft je lichaam dan in de actiestand staan. Doordat er teveel adrenaline in het bloed zit, herstelt je lichaam niet of onvoldoende.

Burn-out

Een burn-out ontstaat als overspannenheid zo lang heeft geduurd dat al je lichaamsenergie is opgebruikt. Je voelt je (emotioneel) uitgeput en opgebrand. Het allerbelangrijkste wat je nodig hebt is rust. Je lichaam moet zich weer opladen en herstellen.

Haptotherapie bij overspannenheid en burn-out

Overspannenheid en burn-out worden meestal niet alleen veroorzaakt door factoren van buitenaf, maar ook door hoe je zelf met (stressvolle) situaties omgaat.

Bij stressklachten is er vaak sprake van een discussie tussen hoofd en gevoel. Je hoofd zegt bijvoorbeeld: “ik moet nog stofzuigen/ de vergadering van morgen voorbereiden” – en je gevoel zegt: “ik wil slapen”. Of je voelt: “deze baan past me niet” – en je hoofd zegt: “stel je niet aan, je werkt maar 3 dagen”. 

Iedereen kent dit soort dilemma’s. En soms moet je even doorbijten, een tandje bijzetten. Maar als je alleen maar de kant van “even doorbijten” kent, en de andere kant van rust en begrenzing niet kent, loop je het risico uitgeput en opgebrand te raken.

Haptotherapie beoogt het herstel van het voelen. Van het werkelijk in contact zijn met jezelf, je situatie en je omgeving. Je wordt je weer bewust dat je lichaam je een heleboel vertelt. Je gaat de signalen van je lichaam herkennen; wat voelt goed en wat niet? Je krijgt inzicht in jouw manier van omgaan met stressvolle situaties, leert te voelen waar jouw grenzen liggen en hoe je ze aan kunt geven. Daardoor bied je stressvolle situaties beter het hoofd. Maak je krachtigere keuzes, waarbij verstand èn gevoel beide inbreng mogen hebben in je manier van handelen. Zo wordt de balans tussen denken, voelen en doen verbeterd. En voel je een verandering van hoge spanning naar ontspanning, vitaliteit en geluk.