Hoe gaat het in zijn werk?

Haptotherapie maakt gebruik van de ervaring in het hier-en-nu. Dat wil zeggen dat we in de sessies niet alleen praten, maar ook (eenvoudige) oefeningen doen.

Tijdens de behandeling maak ik gebruik van gesprekken, ervaringsoefeningen en aanraking.

Tijdens de eerste drie sessies maak je kennis met mijn manier van werken, waardoor je een indruk krijgt van hoe je gevoelsmatig reageert. Je ontdekt wat nog lastig is en waar je mogelijkheden liggen.

Spreekt deze manier van werken je aan, dan gebruiken we de vierde sessie om de eerste bevindingen te koppelen aan je hulpvraag, en om samen een behandelplan op te stellen.

Gesprekken

Tijdens de gesprekken kijken we naar wat je ervaart in je dagelijks leven. Samen gaan we kijken waar de knelpunten zitten, hoe ze zijn ontstaan en wat jij nodig hebt om er iets aan te kunnen doen. Mijn vragen ondersteunen je om de gevoelens die je daarbij ervaart te (durven) gaan ervaren. Daarmee maak je een begin met in contact komen met je lichaam en wat voor gevoel je hebt tijdens het gesprek.

Ervaringsoefeningen

Met deze oefeningen ga je ervaren hoe je in beweging bent, hoe je omgaat met jezelf en de ander, wat je makkelijk afgaat en waar je moeite mee hebt. Samen onderzoeken we wat de overeenkomsten zijn tussen de oefeningen en je echte leven. Deze bewustwording is vaak al helpend. Daarnaast onderzoeken we welke mogelijkheden je hebt om op een andere manier om te gaan met situaties waarin je je ongemakkelijk voelt.

Aanraking

Tijdens de behandeling zal ik je – als je je daar vertrouwd bij voelt – ook aanraken. Daarbij staat de vraag centraal hoe jij de aanraking ervaart en hoe jij die ervaring vertaalt in een reactie: trek je je terug of ga je de ontmoeting aan? Is het prettig, ontspannend, spannend? Kun en durf je dat ook aan te geven? Via de aanraking merk je aan je lichaam hoe je reageert op contact met anderen die dichtbij komen, in dit geval met mij.

Persoonlijk (leer)proces

Zo word je je tijdens de behandelingen bewust van je eigen patronen en krijg je inzicht in hoe jij met jezelf omgaat binnen je relaties met anderen. Een leerproces van leren luisteren naar je gevoel, dit gevoel erkennen en er naar handelen.

Daarbij gaat het niet om goed of fout, maar om de vraag: wie ben jij, wat voor mens ben je, wat zijn jouw kwaliteiten en waar loop je tegen aan in het leven, in relaties met anderen? En.. wat heb je nodig om in beweging te komen tot een mogelijke verandering, zodat je anders met jezelf en de ander om kunt gaan?

Vertel het me
en ik zal het vergeten.

Laat het me zien
en ik zal het onthouden.

Laat het me ervaren
en ik zal het me eigen maken.

– Confucius