Ervaringen van cliënt (vrouw, 58 jaar)

Ik ben medio juli 2017 bij (toen nog) haptotherapeute-in-opleiding Jenny terecht gekomen. We zijn begonnen met een kennismaking en kort daarna een intakegesprek. Bij Jenny voelde ik mij gelijk vertrouwd en ik kon vrij makkelijk mijn levensverhaal aan haar vertellen. We zijn eerst begonnen met het bepalen van mijn ontwikkelvraag en -doel.

Mijn ontwikkelvraag was dat ik graag wilde leren in mijn zorgzaamheid voor anderen niet voorbij te gaan aan mijn eigen welzijn. Dus beter voor mijzelf te zorgen en mijzelf meer serieus te nemen. Daarmee zijn we aan de slag gegaan, behalve met gesprekken ook met oefeningen.  Stap voor stap durfde ik steeds meer terug naar mijn eigen gevoel te gaan. Wat voel ik, wat kan ik, wat wil ik.

Dat vond ik eerst wel moeilijk, want ik was gewend om mij steeds op anderen te richten en mijn eigen gevoel te negeren. Ik moest leren om mijn grenzen te herkennen en daarna te erkennen. Daarvoor had ik mijn eigen gevoel en lichaamssignalen nodig. Jenny heeft mij daarbij met haar oefeningen heel goed geholpen. We kwamen snel stapjes verder; uiteindelijk heb ik 10 sessies gehad.

Onzichtbaar

Zowel in mijn werk, maar ook privé, probeerde ik mij zoveel mogelijk ‘onzichtbaar’, te maken/achter de schermen te blijven en alles was gericht op de zorg voor anderen, als zij het maar goed hadden. De pijn en vermoeidheid wilde ik niet voelen, of ik sprak mijzelf toe me te vermannen. Daarbij was ik ook nog eens perfectionistisch en maakte constant things-to-do-lijstjes om alles wat ik gedaan wilde hebben te kunnen afstrepen. En ook om orde te scheppen in de chaos in mijn hoofd.

Grenzen

Totdat ik zover over mijn eigen grenzen ging, dat ik echt lichamelijke klachten kreeg. Ik had een spierscheur opgelopen met forse pijnklachten en was te lang doorgegaan (dat besef kwam pas achteraf). Dat was het moment dat ik ging inzien dat ik zo niet verder kon gaan.

Ik heb mijn grenzen weer beter leren herkennen en ik kan nu telkens zelf de keuze maken wat ook goed voor mij is. Jenny heeft mij weer geleerd om meer op mijn eigen gevoel te vertrouwen en mijzelf meer kenbaar te maken. Ik ben zelfverzekerder geworden, durf mijn gevoel beter te laten zien, zonder gêne/schaamte nee zeggen als iets mij niet uitkomt. Wat ik ook heel fijn vind is dat ik mijn energie en positiviteit heb behouden.

Voorheen was mijn valkuil dat ik vaak geen nee kon zeggen en toch alle taken (en daarmee gepaard gaande verantwoordelijkheid) op mij nam. Ik deed meer dan wat ik eigenlijk lichamelijk aankon.

Als ik dan een keer afhield of “nee” zei, dan geneerde ik mij daarvoor. Ik luister nu veel beter naar mijn lichaam en pak dan ook vaker en op tijd mijn rust.

Het komt nog wel eens voor dat ik weer te veel hooi op mijn vork neem, maar dat heeft ook te maken met de aard van het beestje. Ik wil toch graag zorgzaam blijven, maar het hoeft niet altijd negatief te zijn, als het maar niet structureel is. Ik bepaal nu zelf wanneer ik bij tijd en wijle mijn rust neem, mij weer kan opladen, zodat ik daarna met meer energie iets kan ondernemen en er ook meer van kan genieten.

Hiervoor ben ik Jenny héél erg dankbaar. Ik ben ook erg blij dat ik deze stap heb genomen. Jenny is vriendelijk, luistert goed, is begripvol, toont interesse in (culturele) achtergronden en heeft mij, last but not least, een goede begeleiding gegeven. Ik zal haar dan ook zeker bij anderen aanbevelen.

Vroeger vond ik het vaak moeilijk om keuzes te maken, was vrij onzeker of ik de juiste keuze had gemaakt of om stapjes terug te doen.